Blogia kirjoittamassa

Päiväkirjaosuus (2/2019)

Sivun sisältö:

Sivun loppuun (jos haluat tarkastella vain saatuja kommentteja, käytä tätä linkkiä).

Päiväkirjaosuus

1.2.2019

Foorumisivustolle pitäisi miettiä uutta käyttöä. Häiriköitsijäkin olisi tervetullut takaisin ilman häiriköintipyrkimystä.

Vanhusten digiosaamisesta ja sen tukemisesta voisi keskustella. Laitoin asiasta s-postia Verkosta virtaa -sivustosta vastaavalle henkilölle.

_______________________

Sain apua leiskapulmaani ja sain erään toisen projektin ulkoasun kuntoon. Onneksi tuli valittua teema, jota käsitellään aktiivisesti.

_______________________

Tarkensin erään IS Koviksen vihjeen arviointia.

_______________________

Jostakin käsittämättömästä syystä sen jälkeen kun minimoin CSS:n ja poistin Google-fontit tablet-laitteessani 800px suunta toimi ilman fonttikorjausta.

1280px suuntaan on pientä ongelmaa valikon ja haun asemoinneissa, mutta asialla on vain pieni visuaalinen merkitys.

2.2.2019

Lisäsin maininnat erääseen säikeeseen.

Korjailin foorumisivuston 1280px suunnan pieniä visuaalisia ongelmia. Aivan haluamakseni en saanut, mutta häiritsevää piirrettä ei enää pitäisi olla.

_______________________

Pyysin, että 8/2015 tekemäni erään piiliksen anatomia poistettaisiin Sanariksen sivuilta.

_______________________

Suomen Kuvalehti 5/2019 kuvaristikon (Ilmo Juhani Liljeroos) toisena pääkuvalauseena on seuraava:

Muiden tanskalaisten tavoin jäin koukkuun näihin videoihin!

Mitähän siihenkin tulee. Ensin taidan kuitenkin käydä Vuokilan & Oskalan laatiman piiliksen kimppuun. En minä SM-kisoihin aio osallistua. Uskoisin pääseväni ensimmäisestä vaiheesta läpi, mutta en sen pidemmälle. Enkä halua tavata paikan päällä ketään.

_______________________

Jouduin palauttamaan 800px näytölle fonttikorjauksen. En ihan aina ymmärrä selainten käytöstä. Yhdistelin määrityksiä, jotta sivut latautuisivat paremmin. Jotkut fonttikoot ovat vähän väärin, mutta ne ovat aivan toissijaisissa paikoissa.

Sain korjattua pieniä ulkoasuongelmia. Uudistin yläoikealla olevat kirjautumis- ja uloskirjautumislinkit. Niissä tavanomaisten kuvien tilalla on nyt ns. dashicon-kuvat.

_______________________

Aloitin säikeen Suomen Kuvalehti 5/2019. Koska tein sen tablet-laitteella, käytin toista s-postiosoitettani ja eri nimeä.

3.2.2019

Yritän saada ammattimaisempaa ilmettä foorumisivustolle. Korjasin sivun yläosan eli ns. header-osan tyyliä. Taustakuva pitäisi sinne joskus saada varta vasten sinne tehty. Alla vähän pienennettynä korjattu yläosa. Vasemmalla alhaalla näkyvä teksti tulee esille vain kirjautuneille käyttäjille.

Päivitin tuohon liittyen sivua Ohjeita rekisteröitymiseen ja sen jälkeiseen kirjautumiseen.

_______________________

Loin foorumiosion 4.2. Seniorit digiverkossa.

_______________________

Liljeroosin ristikon pääkuvissa olevista puhekuplista tuli oikein kivat lauseet. Hauska ristikko. Jäi tosin ratkonnan jälkeen sama ratkaisusana epäselväksi kuin eräälle Sanariksen foorumille kirjoittaneella ratkojalla eli SOIRI (4).

Luulen kyllä keksineeni idean. En pystynyt netistä löytämään vahvistusta seuraavan vihjeen ratkaisusanalle:

JÄTÄN SATAKUNTALAISITTAIN (4)

_______________________

Muutin foorumin otsikoksi Sanaristikkofoorumi – sanaristikot & muuta pohdittavaa, jotta se paremmin kuvaisi foorumin luonnetta.

4.2.2019

Laitoin uuteen osioon säikeen Mitä haluaisin tarjota – ylläpitäjä.

_______________________

En jaksa ymmärtää paperikäyttöliittymän puolustelua, mitä taasen Sanariksen foorumissa esitettiin. Viimeksi kun ratkoin Suomen Kuvalehden 5/2019 ristikko apukerroksesta oli apua. Raakasti vain ristikon päälle laitoin ns. hirsipuun-tyyppisen ratkaisusanan kokeiluja, kuten seuraavan:

…IS.V.. (6)

Kun jokin oli selvillä, heitin kerroksen pois kuin fläppitaulussa käytetyn paperin. Pitää vain olla tarkkana, mille tasolle itse ratkaisu pitäisi kirjoittaa.

Ehkä jopa ns. käärme on kivempi diginä kuin paperiversiona. Molemmissa tapauksissa tarvitsen muistiinpanoja. Fläppitaulumaisesti pois heitettävät kerrokset ovat ehkä sittenkin pienempi riesa kuin irtopaperit. Apumuistiinpanojen tarpeen vuoksi en tehtävätyypistä erityisemmin pidä, vaikka aina olen ne ratkonut.

IS:n ja Passeli Pelikaanin Kääntis on kivempi ratkoa.

5.2.1019

Teeman CSS + omat muutokset on sen verran sekava kokonaisuus, että taitaa olla järkevää yhdistää niiden leveys-riippuvaiset osiot.

_______________________

Korjasin eilen foorumisivuston yläosan kuvan. Nyt siellä jatkuva tapettikuva, joka sopii paremmin uuteen sivuston otsikkoon.

_______________________

Mitä vielä IS Extran ostamiseen ja siitä tulostamiseen. En näe siinäkään järkeä. Lopputulos on korkeintaan siedettävä – jää ”valovuosien” taakse piirrosohjelmalla ratkonnasta ristikon selvyyttä ajatellen. Jos ostaa digipalvelun, diginä on järkevintä ratkoakin.

6.2.2019

Päivitin foorumiosastolla sivun Suomen Kuvalehti piilosana 8/2015.

_______________________

Oli todella kiva ratkoa tabletilla Sanariksen kuukauden yllätystä. Kuva oli kirkas – paljon parempi kuin itse paperilehdessä ja ennen kaikken monin monin verroin parempi kuin printattuna. Ei tällaista ristikkoa viitsi ratkoa printattuna vaikka olisi kuinka hyvä printteri.

Kuten olen kertonut, aukeamaristikkoa on paljon leppoisampaa ratkoa tablet-laitteella kuin paperilehdestä. Kyllä ibisPaint X useimmiten paperiratkonnan päihittää.

_______________________

Pitäisi kai se Chrome OS Acer hankkia, jos aikoo piirtää enemmän. Ristikoita ratkoo halvallakin tablet-laitteella, mutta piirtämiseen kaipaisi parempaa laitetta.

_______________________

Paransin foorumisivustolla ns. leivänmurujen näkyvyyttä. Jotta valikko olisi johdonmukaisempi loin erillisen sivun allekirjoitusten luomiseen.

_______________________

Joku oli tänään etsinyt täältä vastausta vihjeeseen, jota itsekin mainitsin 3.2.2019 ihmetelleeni ja jonka laitoin foorumillekin esille. Ehkä joku jossakin kertoo, mistä löytyy tietoa asiasta.

7.2.2019

Olen yrittänyt organisoida järkevästi foorumisivustoa. Muutin hieman sivujen järjestystä ja sivutasoja.

Ongelmana on ns. leivänmurut (breadcrumbs), joiden tarkoituksena on auttaa selaajaa hahmottamaan missä ollaan. Yleensä ne auttavat pääsemään edelliselle sivutasolle.

Ns. leivänmurujen ongelma on siinä, että blogisivuilla leivänmurut luovat kategoriavalikoita eikä tavanomaisia sivuvalikoita. Päävalikko on kuitenkin puhdas sivuvalikko.

Nimesin kategorioita niin, että ne mahdollisimman hyvin kuvaisivat sitä, mistä on kyse. Muilla kuin ristikkoartikkelisivuilla tietokonenäytöllä sivun yläosassa kiinteänä olevat leivänmurut mielestäni toimivat vallan loistavasti.

Piti nostaa ristikkoartikkelit päätasolle ja linkittää osittain kategoriasivuille, jotta kokonaisuus olisi vierailijan kannalta mahdollisimman selkeä. Näin päävalikko olisi ristikkoartikkelien osalta melkein sama kuin kategoriavalikko.

Laitoin varmuuden vuoksi sivujen alkuun linkin ”Paluu sivulle Ristikkoartikkelit”.

Lisäsin artikkelien otsikoihin numeroinnit, että ne vastaisivat paremmin leivänmuruja.

Tekstin sijaan artikkelille piti laittaa vain kuvake, jotta valikko mahtuu 800px näytön leveyteen.

Niin hyväksi kuin halusin, en leivänmurujen ja valikoiden toimivuutta kuitenkaan saanut. On erittäin haastavaa tehdä käyttäjäystävällinen navigaatio.

Navigointirakenteissa ei koskaan täysin onnistu, koska aina joutuu tekemään jonkin tason kompromisseja. Ihanneratkaisuun ei pääse koskaan. En tule milloinkaan olemaan tyytyväinen valitsemiini ratkaisuihin, mutta yritän tehdä parhaani.

8.2.2019

Nyt pitäisi lähteä pienelle lomalle kotoa pois ja jättää suunnittelut. Enkä nykyinen ratkaisu artikkelien listauksesta ei ole hyvä, mutta voihan sitä muuttaa. Suurin ero vaihtoehtojen välillä on vain osoiterivitieto.

Etuna ristikkoartikkelien siirrolla päätasolle oli ainakin se, että valikkotasoja tuli yksi vähemmän, mikä on sivujen valittavuuden kannalta suuri etu.

_______________________

Mitä siihen SK 5/2019 ongelmakohtaan tulee ymmärtääkseni kyse on siitä, että vihje pitää jakaa kahteen osaa SO + IRI > V + IRI. Nuotti ”SO” on asteikolla viides eli roomalaisin numeroin V. Lähtösanojen SO > V perään tulee laittaa IRI. Jos olen väärässä, oikaiskoon joku.

15.2.2019

Tuo meni väärin. Jukkis antoi oikean selityksen, johon laitoin oman kommentini.

__________________

Katsoin foorumisivustoa tablet-laitteella välillä Firefoxilla. 800px leveydellä Firefox näyttää fonttikoon pienempänä kuin Chrome. Mutta kun fonttikoko on optimoitu Chromelle, fonttikoko on Firefoxille turhan pientä – toki helposti suurennettavissa. Mielestäni Firefox näyttää fonttikoon lähempänä sitä, mitä määrittelin, ehkä teoriatasolla aivan oikein. Ehkä pitäisi tehdä jokin kompromissiratkaisu.

Katsoin sivuja sukulaisperheessä vanhalla iPadilla. Vaikutti vanhalta iPad Air -mallilta. Valikko tuli hieman eri kohtaan kuin Firefoxilla ja Chromella kun sivuja katsoi Safarilla. Toivuus oli heikompi.

Tein joitakin turhia asemointikorjauksia Chromelle. Kun muutin tekstikoot toisenlaisiksi, sain turhat asemointimuutokset pois. Oletan, että Safarilla sivut toimivat nyt oikein tai ainakin niin, että toimivuus on kohtullisen hyvä.

Vaikka selaimet ovat kehittyneet, ärsyttäviä selainkohtaisia eroja on vieläkin. Niille kaikille ei voi mitään ja toiminta täytyy priorisoida yleisyysperiaatteen mukaan eli toimivuus Google Chromessa on ensisijaista, sitten Firefox ja sen jälkeen muut.

16.2.2019

Yritin vielä tarkastella marginaaleja. Ei voi mitään sille, että Chrome ja Firefox näyttävät eräitä margnaaleja hieman eri lailla. Marginaalit ovat kuitenkin molemmille suhteellisen toimivia.

Eniten ärsyttää Chromen virheellinen fonttikoon näyttäminen 800px leveydellä. Fonttikokoa ei voi suurentaa Firefoxia ajatellen. Toisaalta eräässä tilanteessa Chromella ylisuurta tekstiä ei voi pienentää, koska teksti ei olisi luettavissa sen jälkeen Firefoxissa.

On harmi, että Chromella relatiiviset fonttikoot eivät toimi luotettavasti. Jos haluaa varmasti fonttikoot samanlaisina eri selaimissa, on pakko käyttää pikseliarvoja tai luoda selainkohtaista CSS:ää.

Kun niistä luovuin pikselisarvoisista fonttikoista, on hyväksyttävä se, että joissakin tilanteissa ilman selainkohtaisia korjauksia jollekin selaimelle fonttikoko on joko liian suurta tai liian pientä. Laitoin ongelmasta maininnan foorumiinkin.

Olisi kiva saada hieman apua hakulomakkeen parantamiseen. Fonttiongelman sain hoidettua PHP-koodilla, jolla luon vain Chromelle tarkoitettua CSS:ää.

Firefoxille jäi hakupainikkeeseen tietyissä tilanteissa asemointivirhe 1280px suunnassa, mutta sen verran vähäinen, etten välttämättä yritä sitä korjata. Tällä kertaa muutos olisi ehkä tehtävä Firefoxille.

Ajattelin, että nykaikana ei tarvittaisi selainkohtaista CSS:ää, mutta olin väärässä.

______________________

Ratkoin reissulla parisenkymmentä piilosanaa. Niissä parasta on se, että ei tarvitse goolailla. Vaikka erisnimi olisi tuntematon, sillä ei ole merkitystä. Minulle Kari Nars oli ja on täysin tuntematon henkilö, mutta NARSKAHDELLA on tuttu sana (piilovihjeenä oli ”Kari enemmän kuin yhdellä”).

Suomen Kuvalehti 6/2019 Jari Keräsen piiliksen vihjeestä tämä vihje pohditutti:

Oi mitä herkkuja, olen niin iloinen! Oi Lallina nautin ateriasta. > ILLALLINEN

No keksin sentään, vaikka meinasin jo kysyä neuvoa. Tehtävässä oli toisaalla poisto. Tässä oli korvaus eli sanassa ILOINEN kirjaimet OI pitää korvata sanalla LALLI.

SK 7/2019 en päässyt ratkomaan, kun lehti ei tullut 15.2.2019 kirjastoon.

17.2.2019

Koska foorumisivustolla päävalikossa on leveällä näytöllä osassa kohtia vain symboleja, laitoin symbolien rinnalle myös tekstit, jotka tulevat esille kun linkin päälle mennään tai kosketusnäytöllä linkkiä näpäytetään.

Ne ovat tarpeen erityisesti mobiililaitteissa, joissa ei tule näkyviin linkin ns. otsaketeksti eli title. Poistin otsaketekstejä, jotka kävivät muutoksen takia tarpeettomiksi.

Kännykkäversioon lisäsin tekstin sivun loppuun linkittävän nuolen yhteyteen.

Lisäysten tarkoitus on auttaa sivulla vierailijaa mahdollisimman nopeasti ymmärtämään linkkien merkityksen.

Laitoin myös foorumilistauksiin selitekstit, jotka tulevat esille kun kuvakkeiden päälle mennään tai kosketusnäytöllä kevyesti kosketaan kuvaketta – kokeile.

______________________

Testailin vielä 800px Android Chromella ja laitoin kaikki fontit juuri niinkuin oli tarkoitus. Korjasin 1280px leveydellä valikon asemointiongelman. Pientä Firefoxin asemointiongelmaa en viitsinyt korjata.

Olisi kiva saada palautetta esim. säikeessä foorumin ulkoasusta ym.

18.2.2019

Kokeilin joissakin linkeissä animointia. Sain toimimaan vain hakulomakkeiden yhteydessä.

Kun olin työssä CSS:n parissa, käytin vain CSS2-tason ominaisuuksia. Uudet selaimet tukevat CSS3:a, jota on tullut jonkin verran käytettyä.

19.2.2018

En pysty hyväksymään Vuokilan Suomen Kuvalehti 7/2019 ristikon pääsanoista johdettuja eräitä ratkaisusanoja.

Pääkuvaan liittyi oikeatakin faktatietoa, jota tosin en pystynyt Googlen avulla vahvistamaan.

En pitänyt myöskään Vuokilan eräästä piiliksen ratkaisunasta – sellaista ei kukaan rakenna muuta kuin unessaan, jos siinäkään. Vihjeen ”faktatieto” tuskin pitäisi paikkaansa!

Lisäksi minusta seuraava vihje on minusta hieman väärin:

Pistä, brittiteleyhtiö, Palsanmäki taivaalle! Siinä menee tunti ja minuutti. (11)

Minusta oikea sanamuoto olisi ollut:

Pistä, brittiteleyhtiö, Palsanmäkeä taivaalle! Siinä menee tunti ja minuutti. (11)

Kyseessä lienee pieni huolimattomuus. Pientä huolimattomuutta oli myös väärä numerointi, mikä sekin on hyvin epätyypillistä Vuokilalle.

Vastaavanlaista epätarkkuutta en ole Vuokilalta tottunut näkemään, eräiltä muilta laatijoilta kyllä.

______________________

Muutin foorumin keskustelusääntöjä.

______________________

Sivuun liittyvät keskustelut ja muut sivut foorumisivustolla:

______________________

Jos pidit blogikirjoituksestani, voisitko ilmoittaa tykkääväsi siitä.

Sivun alkuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: